WWW.RadioIntact.Ro

Dec 11 2017

UPDATE. Modificările la statutul magistraților și la legea ANI au trecut de Camera Deputaților; Opoziția, scandal în plen

Mmodificările la legea privind statutul magistraților și legea ANI, care scapă de deciziile de incompatibilitate mai mulți aleși de la PSD și ALDE, au trecut, luni, de plenul Camerei Deputaților, în fluierăturile parlamentarilor din Opoziție. Ședința a început imediat după ședința solemnă în memoria Regelui. Săptămâna trecută, proiectul de modificare a statutului magistraților, parte a reformei legilor justiției, a fost votat pe articole, într-o ședință maraton de 13 ore, care s-a sodat cu injurii și cu amendamente citite la portavoce de către Opoziție.

UPDATE ora 17.00 Proiectele au fost adoptate de Camera Deputaților, și vor merge la Senat. În timpul votului, parlamentarii de la USR și PNL au protestat cu fluierături. La vot, s-au înregistrat 179 de voturi ”pentru” și 90 împotrivă. ”Ai încălcat dreptul la libertatea de exprimare, ne ăndreptăm spre dictatură”, a spus Raluca Turcan, de la PNL, în plen.

”V-ați purtat ca un dictator cu șapcă”, a spus și deputatul Ioan Cupșa, despre Liviu Dragnea, spunând că ”se manifestă ca un stăpân care își călărește cum vrea supușii”.

”Ați încalcat regulamentele Camerei, Constituția. De ce o faceți? E simplu, pentru că puteți” Ați testat puterea de rezistență a societății româenști”, a spus Cupșa.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flibertatea.ro%2Fvideos%2F10155285795030885%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true”></iframe>

Opoziția apelează la un truc, menționând numele unor parlamentari, în ședința de plen, pentru a li se putea da dreptul la replică

UPDATE ora 16.45 A început ședința în care se votează modificările la statutul magistraților și legea ANI. Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan a cerut în plenul Camerei să nu se dezbată proiectele respective, după o ședință solemnă a Parlamentului, în memoria Regelui Mihai.

Se procedează la un truc procedural. Se invocă articolul 131 din Regulament, prin care, dacă se pronunță numele unui deputat, în plen.

”Nu există drept la replică, la replică”, a spus președintele de

Atunci când își spun doi că ești beat, te duci să te culci. Stradă vă spune că cv-a luat beția puterii. Nu știu dacă vă duceți să vă culcați ,paote aveți ceva să ne spuneți, nouă”, a spus Turcescu.

Mergeți, culcațiv-, sunteți beți, domnilor”, a spus Turcescu.

”Dacă vreți să adoptați aceste legi, acum, însemană că vă arătați limpede capacitatea de a nu putea mima nici măcar o urmă de decență. Nu aveți nici măcar un Dumnezeu”, a spus Tuercan, spunând că în campanie au promis că nu vor intra cu picioarele în legile justiției.

Dan Barna, de la USR, a declarat că își amintește prima ședință de plen, când Dragnea le-a spus ce Parlament profesionist vom avea. ”Decși am cerut extinderea programului de lucru nu ați fost de acor, dar pentru scoaterea dinților Justiției aveți timp”, a spus Barna, nominalizându-l pe Florin Roman.

”Am uitat să îmi aduc portavocea, dar sper să nu îmi închideți microfonul, pentru că nu voi pleca de la tribună”, a spus Florin Roman.

UPDATE ora 14.00 Conducerea Camerei Deputaților a decis ca votul final pe modificarea legii privind statutul magistraților, și legea ANI, să aibă loc la un sfert de oră după finalizarea ședinței solemne.

O altă variantă luată în calcul este adoptarea proiectului privind răspunderea magistraților și a proiectului privind organizarea judiciară, pentru care s-a dat deja vot în comisie, în ședința de plen de marți.

Proiectul de modificare a statutului magistraților, primul proiect din pachetul de reformă a justiției, a provocat un scandal imens în plen.

Opoziția a încercat să blocheze dezbaterea, cerând retragerea proiectelor controversate de pe ordinea de zi, dar propunerea a fost respinsă de majoritatea parlamentară. Dezbaterile au degenerat, iar parlamentarii USR au urcat la tribună cu o portavoce, pentru a-și citi amendamentele. După prânz deputații au început votul pe articole, și amendamente admise și respinse, iar ședința s-a încheiat după 13 ore, în jurul orei 22.00.

Amendamentul PSD și ALDE care propune obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului, în caz de eroare judiciară, a fost adoptat, deși inițial avea altă formă în comisie. Proiectul a fost adoptat pe articole, iar votul final urmează să fie dat săptămâna aceasta, cel mai probabil marți.

În timpul dezbaterilor, un protest a avut loc la Palatul Parlamentului, care s-a soldat cu câteva incidente, după ce un deputat a fost acuzat că a dat cu mașina peste doi manifestanți.

Votul final pe proiectul de lege urma să aibă loc marți, dar este posibil ca parlamentarii Puterii să propună devansarea votului pentru luni, după ședința comună. O decizie în acest sens va fi luată în sedinta Biroului Permanent de la Camera Deputatilor de la ora 13.30.

Citește și: „Români până la moarte”, serial Libertatea.ro. Umilință și corpuri care zac în morgile din Spania și Italia

Post-ul UPDATE. Modificările la statutul magistraților și la legea ANI au trecut de Camera Deputaților; Opoziția, scandal în plen apare prima dată în Libertatea.ro.

Written by Libertatea.Ro

Sursa: Libertatea.Ro


Articole recente