WWW.RadioIntact.Ro

Iul 13 2017

Statele Unite i-a ameninţat şi i-a înşelat pe imigranţii în căutare de azil, potrivit unui proces deschis

Mai multe grupuri juridice au itentat un proces împotriva serviciului de Securitate Internă şi cel al Patrulei de Frontieră, motivând că mai multor mexicani prinşi la graniţa cu Statele Unite li s-a refuzat dreptul de a cere azil, relatează The Guardian.

Oficialii de la graniţa SUA au blocat în mod intenţionat mai multe persoane care căutau azil politic, refuzându-li-se acest drept, încălcând astfel legea internaţională şi cea din SUA, potrivit unui proces itentat joi de către mai mulţi avocaţi ai imigranţilor.
Aceştia din urmă spun că Securitatea Internă şi Patrula de Frontieră a SUA i-au pus în pericol e toţi cei care au cerut azil şi că s-au folosit de ameninţări, înşelătorii sau i-au ignorat pur şi simplu.
Erika Pinheiro, unul dintre cadrele juridice, spune că agenţiile de imigranţi au devenit din ce în ce mai agresive de când a devenit Donald Trump preşedinte.  „Am văzut o creştere drastică a cazurilor în care oamenii au fost întorşi ilegal de când Trump a fost ales în noiembrie 2016” a declarat Pinheiro, citată de The Guardian.
Avocata a adăugat că agenţii de la graniţă au fost prinşi de către retorica plină de ură şi anti-imigranţi  şi că au „distrus zeci de ani de diplomaţie internaţională şi legislaţie domestică refuzându-le refugiaţilor dreptul de a cere azil la graniţa dintre SUA şi Mexic”.
Într-un alt abuz al oficialilor americani de la graniţă, vizat de către proces, aceştia îi minţeau pe cei care cereau azil spunându-ne că un astfel de proces nu mai există şi că ar avea nevoie de un „bilet” de la autorităţile mexicane pentru a beneficia de azil. Conform Actului pentru Imigraţie şi Cetăţenie, Patrula de Frontieră e  obligată să le ofere azil politic celor care cer acest lucru. Printre celelalte tehnici folosite de oficialii de la graniţă se mai regăseşte denaturarea informaţiilor, intimidarea şi bruscarea fizică.
Reclamanţii, spun că deoarece nu mai au unde să meargă pentru a fi în siguranţă, încearcă să ajungă în Statele Unite cerând azil. O mamă în vârstă de 16 ani şi cu trei copii, care a încercat să scape de violenţa domestică şi cartelul de droguri care o vizase, spune că i-a fost refuzat de trei ori acest drept la graniţă.
Conform procesului, abuzurile Patrulei de Frontieră n-au fost documentate doar de către cei afectaţi în mod direct ci şi de ONG-uri precum „Human Rights First”, „Amnesty International ” şi „Human Rights Watch”.
Baher Azmy, un avocat la „Centrul pentru Drepturi Constituţionale” a declarat că reclamanţii au apelat la un proces deoarece „administraţia Trump, care şi-a exprimat direct antipatia faţă de imigranţi, nu dă semne de abatere a acestei practici ilegale”.
Principalele cerinţe ale procesului vizează ca curtea să revizuiască procesul de azil al Patrulei de Frontieră, să declare ilegale încălcările protocolului şi să introducă un mecanism care să asigure supravegherea şi buna desfăşurare a acestui proces.

Citeste si:

Written by adevarul.ro

Sursa: adevarul.ro


Articole recente