WWW.RadioIntact.Ro

Oct 18 2017

Rep. Moldova: mâine ar putea fi declanşate procedurile pentru declararea interimatului funcţiei de președinte

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova Andrian Candu a anunţat acest lucru, după refuzul preşedintelui Igor Dodon de a-l numi pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării.
O decizie a Curţii Constituţionale de la Chisinau stabilește că refuzul şefului statului de a-şi exercita obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi îndeplini atribuţiile şi justifică instituirea interimatului.
Şeful Legislativului de la Chisinau spune că urmează să se stabileasca ce acţiuni vor fi întreprinse.
Andrian Candu a recunoscut că nu s-a mai confruntat cu o asemenea situatie dar că legislaţia prevede care sunt procedurile clare.
Curtea Constituţională va fi sesizata fie de Guvern, fie de Parlament în ceea ce ţine de constatarea interimatului şi a motivelor de interimat.
Ulterior, după primirea avizului, preşedintele Parlamentului urmează să semneze, în calitate de preşedinte interimar, decretul privind numire a ministrului Apărării şi să primească jurământul.
Dacă nici șeful Legislativului nu va putea să-şi exercite atribuţiile, atunci premierul va face acest lucru.
Orice altă speculaţie, orice altă idee în privinţa suspendării preşedintelui Dodon, limitarea competenţelor sau blocajul activităţii lui sunt doar speculaţii şi interpretări”, a menţionat Andrian Candu, citat de Deschide.md.

Written by EuropaFm.Ro

Sursa: EuropaFm.Ro


Articole recente