WWW.RadioIntact.Ro

Oct 20 2017

Referendum și în Italia | Lombardia și Veneția organizare o consultare pentru a cere mai multă autonomie

Spania se confruntă cu o criză de proporții în urma referendumului ilegal din Catalonia, iar acum Italia se confruntă și ea cu astfel de consultări. Regiunile Lombardia și Veneția organizează un referendum cu rol consultativ pentru a cere mai multă autonomie. Inițiativa le aparițe președinților regiunilor, care sunt membri ai Ligii Nordului, partidul de extremă dreapta, relatează AFP.

Președinții regiunilor italiene Lombardia și Veneția, Roberto Maroni și Luca Zaia, își doresc mai multă autonomie, așa că au organizat un referendum în acest sens. Astfel, locuitorii celor două regiunii trebuie să răspundă prin „da” sau „nu” la întrebarea dacă doresc „forme suplimentare și condiții particulare de autonomie”.

Spre deosebire de referendumul din Catalonia care a fost declarat ilegal de guvernul central, cel din Italia se înscrie în cadrul constituțional, care prevede posibilitatea pentru parlament de a atribui aceste forme de autonomie regiunilor care le solicită, după cum a explicat un profesor de drept a constituțional la Universitatea Luiss din Roma.

În cazul în care tabăra „da” va câștiga, președinții regiunilor Lombardia și Veneția intenționează să ceară guvernului central mai multe competențe
în infrastructură, sănătate sau educație, dar și puteri rezervate ale statului în materie de securitate și imigrație.

Obiectivul lor este de a obține mai multe resurse și de a recupera astfel jumătate din solda fiscală actuală (diferența între ceea ce locuitorii plătesc ca taxe și impozite și ceea ce primesc ca și cheltuieli publice). În prezent, aceasta se ridică la 54 de miliarde de euro pentru Lombardia și 15,5 miliarde de euro pentru Veneția. Veneția, cu 5 milioane de locuitori, și Lombardia, cu 10 milioane, se numără printre regiunile cele mai bogate ale Italiei, contribuind împreună la 30% din PIB-ul Italiei.

Sondajele de opinie dau un larg avans pentru tabăra „da”, însă problema este legată de rata de participare. În Veneția, ea trebuie să depășească 50% pentru ca scrutinul să fie validat, iar în Lombardia 40%.


Citește și: Paris Hilton de Rusia vrea să-i locul lui Vladimir Putin. Ksenia Sobchak, fiica mentorulului liderului de la Kremlin, va candida la alegerile prezidențiale


Post-ul Referendum și în Italia | Lombardia și Veneția organizare o consultare pentru a cere mai multă autonomie apare prima dată în Libertatea.ro.

Written by Libertatea.Ro

Sursa: Libertatea.Ro


Articole recente